Wat is een kerstboomallergie?

O dennenboom, o denneboom! Wat zijn je takken wonderschoon. Maar niet als je allergisch bent voor dennenbomen. Dan kan die sfeervolle kerstboom lelijke allergische reacties oproepen. Een astma-aanval bijvoorbeeld, maar ook traanogen, een loopneus of huiduitslag. Lees wat je tegen een kerstboomallergie kunt doen.

Kan je allergisch zijn voor dennenboom?

Staat de kerstboom in huis en heb je ineens allerlei vage klachten, zoals een verstopte neus? Mogelijk is de kerstboom de veroorzaker. En dat terwijl de boom eigenlijk voor gezelligheid en sfeer moet zorgen. Een allergische reactie ontstaat als je takken of hars van de kerstboom aanraakt.

Allergisch voor colofonium 

De plantaardige stof colofonium zit van oorsprong in de hars van naaldbomen. Ben je gevoelig voor deze stof? Dan kun je een allergische reactie krijgen. Colofonium kan ook voorkomen in pleisters, schoenlijm, nagellak, boenwas en andere producten.

Welke kerstboom geen allergie?

Een kerstboom die je in huis haalt kan schimmels bevatten, maar ook pollen die aan de hars zijn blijven plakken. Geen fijne gedachte als je last hebt van bijvoorbeeld hooikoorts. Welke kerstboom ruikt het sterkst? Dat is de groene fijnspar. Dit is een traditionele kerstboom met prikkende naalden. Deze populaire kerstboom veroorzaakt wel het vaakst een allergische reactie. Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs 7% van de mensen met een allergie ook allergisch reageren op kerstbomen. Met een Nordmann-kerstboom heb je minder tot geen last van een allergische reactie. Dit type kerstboom heeft ook een milde geur.

Symptomen bij kerstboomallergie

Als je gevoelig bent voor kerstbomen dan kun je last krijgen van verschillende symptomen als:

 • Een verstopte neus
 • Huiduitslag
 • Niezen, hoesten of andere luchtwegklachten, zoals bronchitis of astma
 • Jeukende ogen of neus

De meeste personen krijgen binnen 24 uur 1 of meer van bovenstaande symptomen als de kerstboom in huis wordt geplaatst. Slechts 15% van de mensen krijgen later een reactie.

Welke kerstboom is giftig?

De dennennaalden van de kerstboom zijn giftig zijn voor je huisdieren. Echter, maar weinig dieren eten deze naalden ook daadwerkelijk op. Ze zijn namelijk scherp en al helemaal niet smaakvol. Uit onderzoek blijkt ook dat een kerstboom maar liefst 53 soorten schimmel kan bevatten. Binnenshuis kunnen de schimmels 6 keer zo veel worden doordat de omstandigheden voor schimmelgroei beter is dan buiten. Schimmels kunnen behoorlijke ziekmakers zijn.

Ben ik allergisch voor kunstkerstboom?

Kunstkerstbomen worden regelmatig gebruikt ter vervanging van een echte kerstboom. Maar ook deze bomen kunnen voor hoesten, niezen, een loopneus en ademhalingsproblemen zorgen. Dat zit zo: veel mensen slaan de kerstboom in de schuur of zolder op en halen de boom het volgende jaar weer van stal. Zonder de kunstkerstboom schoon te maken. Een kunstkerstboom is de ideale plek voor stof en huisstofmijt. Ook zorgen chemicaliën in de kerstboom soms voor een allergische reactie.

Allergische reactie kerstboom tegengaan:

 • Spoel de kerstboom schoon
  Of je nu een echte of nep kerstboom hebt, maak de boom goed schoon. Bij de echte kerstboom spoel je met water pollen en schimmels weg. Een kunstkerstboom kun je met een natte doek en een sopje schoonmaken. Of schoonspoelen, net als de echte kerstboom.
 • Gebruik handschoenen
  Last van een contactallergie? Zet de kerstboom op terwijl je handschoenen draagt. Zo voorkom je direct contact met de kerstboom. Of dit nu een echte kerstboom is of een kunstboom.
 • Berg versiersels luchtdicht op
  Geef stof en huisstofmijt geen kans, berg kerstballen, lichtjes en andere versiersels goed op zodra kerst voorbij is. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt.

Nieuws over dierenallergie

Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen […]
Best beoordeelde luchtreinigers van 2023 Luchtreinigers zijn er […]
Hoe nasaal spoelen met xylitol mijn leven veranderde […]