Zonneallergie

Een zonneallergie is een reactie van het lichaam op UV-licht. Met vervelende jeukende – vaak rode – uitslag als gevolg. De allergische reactie ontstaat op delen van de huid waar de zon op heeft geschenen. Vaak komt een allergie voor de zon voor bij mensen met een lichte huid; blond of rood haar en lichtgekleurde ogen. Een zonneallergie gaat meestal vanzelf over. Ook zijn er bepaalde middelen die je kunt gebruiken om een zonneallergie te behandelen.

Wat is een zonneallergie?

Een zonneallergie ontstaat bij een overgevoeligheid voor UV-licht. Bij een zonneallergie reageert het lichaam met een heftige reactie. Een reactie die overeenkomt met die van hooikoorts. 

Zo ontstaat het

Een allergie voor zonlicht ontstaat vaak door herhaaldelijk blootgesteld te worden aan de zon. Ook kan het lichaam reageren bij gebruik van de zonnebank.

De allergie kan ineens ontstaan, terwijl je er voorheen nooit last van had. Maar liefst 10% van de mensen heeft in meer of mindere mate een zonneallergie. In noordelijke landen komt zonallergie meer voor dan in zuidelijke landen.

Klachten bij een zonallergie

Een zonneallergie wordt vaak als lastig ervaren. Klachten ontstaan op mooie, zomerse dagen. Of al vroeg in het voorjaar. 

Symptomen bij hooikoorts
  • Blaasjes, bultjes of vlekjes
  • Jeuk of pijn
  • Roodheid
  • Slecht slapen en geïrriteerdheid
  • Korstjes of bloed
  • Blaren

Sommige mensen hebben naast hooikoortsklachten ook andere allergieën, zoals huisstofmijt of een allergie voor bepaalde dieren.

Zonneallergie behandelen

De allergie kan op uiteenlopende manieren verholpen en voorkomen worden. De meest bekende behandelingen tegen een zonneallergie zijn:

Medicatie

Smeer verkoelende crèmes die ervoor zorgen dat de jeuk en roodheid wordt verzacht als je symptomen van een zonne-allergie hebt.

Beschermende kleding

Zorg dat delen van de huid bedekt worden, zodat UV-licht geen kans krijgt. Draag ook een hoed of pet.

Gewenning

Laat je huid wennen aan zonlicht door deze zo nu en dan voor zeer korte tijd bloot te stellen aan zonlicht.

Persoonlijke verzorging

Gebruik een zonnebrandcrème van tenminste factor 30. Deze beschermt je huid tegen UV-A- en UV-B-straling.

Nieuws over allergieën

Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen […]
Met anti-histamine allergieklachten tegengaan Onderzoek van het Imperial […]
Robotstofzuiger voor allergeenvrij huis: tips en merken In […]