Best beoordeelde luchtreinigers van 2023

Luchtreinigers zijn er in vele soorten en maten. De luchtbehandelingsapparaten zijn zeer geschikt voor mensen met luchtwegklachten. Maar ook steeds meer thuiswerkers schaffen een luchtreiniger aan. Bovendien hebben mensen met allergieën er baat bij, zoals hooihoortspatiënten en mensen met een pollenallergie. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een luchtreiniger? En welke luchtreinigers zijn de beste? Dat hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Luchtreiniger kopen: waarop letten?

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor ons binnenklimaat. En dat is niet voor niets. Een ongezond binnenklimaat kan ervoor zorgen dat gezondheidsklachten, zoals astma, COPD, bronchitis en allergieën ontstaan of verergeren. Met een luchtreiniger kan de lucht binnenshuis worden gefilterd. De apparaten zijn voorzien van veelal een HEPA-filter dat zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht haalt. Het filter moet zo nu en dan worden vervangen om een goede werking van het apparaat te garanderen. Belangrijk is dan ook dat dit makkelijk gaat. Let hierop wanneer je een luchtreiniger kopen gaat. Verder is het geluidsniveau van belang. Want wil je het apparaat op je slaapkamer gebruiken? Dan is het niet fijn als het ‘s nachts een hoop herrie maakt. Een luchtreiniger met een slaapstand is in dat geval ideaal. Kijk ook naar het aantal vierkante meters waarvoor het apparaat geschikt is. Sommige apparaten hebben bovendien een koel- of verwarmstand. Dat laatste kan voor hoge energiekosten zorgen. Heb je echter zonnepanelen? Dan kan een deel van de energieopbrengst gebruikt worden voor het verwarmen van het binnenklimaat met behulp van de luchtreiniger.

Top 10 luchtreinigers

  1. WINIX Luchtreiniger ZERO Compact

Door consumenten wordt deze luchtreiniger als zeer goed beoordeeld. Het apparaat bevindt zich in de goedkopere prijsklasse. Het heeft een luchtkwaliteitsindicator waardoor je op het display kunt zien wat de kwaliteit van de lucht is in de ruimte waar je je bevindt. De Winix-luchtreiniger filtert maar liefst 99,97% van de pollen, bacteriën, virussen, stofdeeltjes, allergenen en haren van bijvoorbeeld huisdieren. Ook breekt het vieze luchtjes af.

2. Clean Air Optima® CA-506

Deze luchtreiniger wordt geroemd om de moderne vormgeving. Het apparaat wordt vaak gebruikt door mensen met astmatische klachten en huisstofmijt- en pollenallergieën. De luchtreiniger is bijzonder stil waardoor deze ook in de slaapkamer geschikt is. Het apparaat heeft een UV-ionisator die dodelijke micro-organismen als virussen, schimmels en bacteriën doodt.

3. Blueair Blue 3410 – Luchtreiniger

De meest stijlvolle luchtreiniger uit deze test is toch wel de Blueair Blue 3410. Het apparaat heeft een maximaal geluidsniveau van 52 decibel en dat maakt deze ook geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Ook heeft de luchtreiniger een speciale nachtmodus. Het apparaat doodt ziektekiemen en is effectief tegen allergenen, stof, schimmel, huidschilfers en meer.

4. Philips AC2939/10

Onzichtbare virussen, stofdeeltjes, huisstofmijt en andere verontreinigingen worden door deze luchtreiniger van Philips in een mum van tijd verwijderd. Het apparaat is voorzien van slimme sensoren. Ook is het grondig getest. Bovendien heeft deze luchtreiniger een slaapstand. Het apparaat is te bedienen door middel van een app, 24/7 en waar je je ook bevindt. Met dank aan de speciale kleurenring op het apparaat kun je in één oogopslag zien hoe het met de lucht in je huis is gesteld. Het apparaat is geschikt tot ruimtes van maar liefst 98 m2.

5. Philips AC3829/10 – 2-in-1 Luchtreiniger & Luchtbevochtiger

Geschikt voor ruimtes tot 80 m2, dat is deze luchreiniger én luchtbevochtiger van Philips. Ideaal wanneer je een lage luchtvochtigheid in huis hebt. En bijvoorbeeld last hebt van je ogen of een droge huid. Bevochtig en reinig de lucht tegelijkertijd. De luchtreiniger zorgt voor een gezondere lucht. Het haalt niet alleen fijnstof uit de lucht, maar ook bacteriën, stofdeeltjes, pollen en meer. Verder verwijdert het vluchtige organische stoffen en vieze geurtjes.

6. Dyson Pure Cool Me

Een luchtreiniger uit het duurdere segment, maar wel één die door de consument als een van de beste wordt beoordeeld: de Dyson Pure Cool Me. Het apparaat is uitermate geschikt voor slaapkamers en kleine werkruimte. De luchtreiniger verkoelt niet alleen, ook reinigt het de lucht. Het apparaat heeft een HEPA-filter waarmee stofdeeltjes, huisstofmijt en andere allergenen uit de lucht worden gehaald. Fijn voor mensen met een luchtwegprobleem of allergieklachten.

7. Dyson Pure Cool Link – Luchtreiniger en ventilator

Bedien deze luchtreiniger waar je ook bent met een handige app. Dyson loopt voorop als het gaat om luchtreinigingstechnieken. De Dyson Pure Cool Link is hier een voorbeeld van. Op intelligente wijze verwijdert het ruim 99,95% van de allergenen en andere verontreinigende stoffen. Op je app lees je direct af wat de huidige stand van zaken is van je binnenhuisklimaat.

8. Dyson Pure Hot+Cool Link – Luchtreiniger

Deze luchtreiniger reinigt niet alleen. Ook kan deze koelen en verwarmen. Wordt het in de winter niet warm genoeg op uw werkkamer? Of wilt u niet het hele huis verwarmen? Zet dan deze Dyson aan. De reiniger zorgt voor een aangenaam én gezond binnenklimaat. Het apparaat is ideaal voor mensen met astma, COPD, bronchitis of andere luchtwegproblemen. Ook mensen met een huisstofmijt, pollen- of dierenallergie hebben baat bij gebruik. Het apparaat is niet de goedkoopste, maar het geld meer dan waard.

9. WINIX Luchtreiniger ZERO PRO

Niet fraai, maar wel heel functioneel. Dat is de WINIX luchreiniger ZERO PRO. De reiniger kun je gebruiken in ruimten tot 60 m2. Van kantoor, huiskamer en slaapkamer tot woonkamer en keuken. Het apparaat is voorzien van een wasbaar voorfilter, maar ook HEPA-filters en een 5-fase filtratiesysteem. Het verwijdert fijnstof (PM2.5), stof, pollen, huidschilfers, sigarettenrook, schimmelsporen, organische stoffen en vieze huishoudelijke geurtjes. Ook neutraliseert het neutraliseert virussen en gassen.

10. Samsung Cube™ AX9500 AX47R9080SS

Een zeer stille luchtreiniger die niet voor wind zorgt is de Samsung Cube. Het heeft een strak en stijlvol design waardoor het in vrijwel ieder interieur staat. Het verwijdert stofdeeltjes tot wel 99,97%. Met je smartphone kun je het apparaat bedienen. De luchtreiniger geeft zelf aan wanneer de filters vervangen moeten worden.

Deze top 10 is samengesteld uit de reviews van luchtreinigers met de hoogste scores op Bol.com.

Filters voor luchtreinigers kopen

Een goede werking van luchtreinigers valt of staat met een goed werkend filter. Filters moeten regelmatig gereinigd worden. Op de gebruiksaanwijzing van je apparaat staat precies wanneer.

Lees ook:

GezondheidGezondheid