Hoe weet je of je allergisch voor muggen bent?

Ik word altijd door muggen gestoken. En mijn man nooit. Hij heeft ook maar 1 dag een beetje jeuk. Terwijl ik enorme rode muggenbulten krijg met soms wel een diameter van enkele centimeters. Die muggenbulten jeuken ontzettend en de warme zwelling trekt pas na enkele dagen weg. Wat is hier aan de hand? Heb ik een muggenallergie?

Wat is een muggenallergie?

We spreken van een allergie bij een lichaam dat reageert op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn. Denk aan pollen, huisstofmijt, nikkel of een bepaald soort voedsel. Heb je een muggenallergie, dan reageert je lichaam heftig op muggensteken. Of eigenlijk: muggenbeten. 

Steekt of bijt een mug?

Een mug bijt en steekt niet. Het is het speeksel van de mug dat op de huid een allergische reactie kan veroorzaken. Bijna iedereen is gevoelig voor muggenbeten. Bij een muggenallergie kunnen de symptomen serieus zijn, bijvoorbeeld bij Skeeter-syndroom.

Hoe merk je dat je allergisch bent voor muggen?

Een muggenbeet neemt hooguit 6 seconden in beslag, maar de huidreactie houdt zo’n 48 uur aan. Roodheid en jeukende bultjes van hooguit een centimeter zijn een normale reactie op muggen. Heb je ernstige huiduitslag, zwelling, koorts, blauwe plekken of spierzwakte na een muggenbeet? Of voel je je niet lekker? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor muggen. Een huisarts of allergoloog kan hier uitsluitsel over geven. Met een allergietest bijvoorbeeld kan een diagnose worden gesteld.

Symptomen en klachten bij muggenallergie

De symptomen van een muggenallergie zijn uiteenlopend. Van milde huiduitslag tot ernstige roodheid en zwellingen. Als je allergisch bent voor muggen is een van de eerste symptomen vaak al zichtbaar na een steek of beet. Hoe sneller de reactie opkomt, hoe ernstiger het beloop is. Naast zwelling en huiduitslag zijn maag- en darmklachten, duizeligheid, hoofdpijn, jeuk, zwelling over het hele lichaam, een lage bloeddruk en hartritmestoornissen ook mogelijke symptomen. Zeer ernstige allergiesymptomen zijn in geval van een muggenallergie uiterst zeldzaam.

Het komt regelmatig voor dat iemand met een muggenallergie ook een andere allergie heeft.

Middelen tegen hooikoorts

Er zijn verschillende middelen op de markt die hooikoortsklachten kunnen verhelpen of verlichten. De meest bekende middelen tegen hooikoorts zijn:

Medicatie

Anti-histaminicatabletten en neusspray kunnen verlichting geven tijdens het hooikoortsseizoen

Anti-allergieapparaten

Met bijvoorbeeld lichttherapie kunnen allergieën mogelijk verminderen

Luchtbehandeling

Speciale apparatuur om pollen uit de lucht te halen verminderen klachten

Persoonlijke verzorging

Door het spoelen van de neus met een zoutoplossing kunnen irritaties worden gereduceerd

Nieuws over hooikoorts

Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen […]
Met anti-histamine allergieklachten tegengaan Onderzoek van het Imperial […]
Robotstofzuiger voor allergeenvrij huis: tips en merken In […]