Allergisch voor voedsel

Last van een voedselallergie? Dan reageert je immuunsysteem hevig na het eten van bepaalde voeding. Zelfs aanraking voedsel kan in sommige voor ernstige klachten zorgen. Naar schatting heeft 6 tot 8 procent van de kinderen onder de drie jaar een voedselallergie. Onder volwassenen is dit percentage 3 procent.

Voedselallergieën worden nog wel eens verward met voedselintolerantie. Bij voedselintolerantie is echter het immuunsysteem niet betrokken.

Bij sommige mensen kan na het eten van voedingsmiddelen een ernstige allergische reactie optreden. Hierdoor ontstaat een levensbedreigende situatie.

Klachten bij voedselallergie
  • Spijsverteringsproblemen, zoals diarree
  • Gezwollen luchtwegen, mond of tong
  • Jeuk of tintelingen in de mond
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Eczeem of huiduitslag

Allergisch voor eiwitten

Bij volwassenen geven vaak eiwitten een allergische reactie. Deze eiwitten zitten in garnalen, kreeft en krab. Andere bekende voedingsmiddelen die reacties kunnen geven zijn pinda’s, walnoten, pecannoten en vis. Allergische reacties bij kinderen ontstaan ook door het eten of drinken van koemelk, soja, eieren en tarweproducten.

Kruisallergie

Soms hebben mensen met hooikoorts ook een voedselallergie. In dat geval zorgen bijvoorbeeld bepaalde soorten fruit, noten of kruiden voor een reactie. Dit komt doordat de stoffen die zich in het voedsel bevinden gelijk zijn aan pollen. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor ambrosia, dan is de kans groot dat je niet tegen bananen, courgette, meloen en komkommer kunt.

Tips bij voedselallergie
Medicatie

Antihistaminica remmen de klachten als gevolg van vrijgekomen van histamine.

Leefstijl

Met behulp van leefstijlaanpassingen kunnen allergische reacties worden voorkomen. 

Nieuws over voedselallergie

Circa 1% van bevolking overgevoelig voor lupine Steeds […]
Proteïnetandpasta onderdeel van immunotherapie We weten al dat […]
Voedselallergie baby in vroeg stadium tegengaan Veel kinderen […]
Glutenvrij hondendieet zorgt voor blije hond Niet alleen […]