Effectieve stofzuiger tegen allergie kopen

Heb je een pollen-, dieren– of huisstofmijtallergie? Dan is het belangrijk dat je je woning pollen-, haar- en stofvrij houdt. De meest kleine deeltjes kunnen de luchtwegen namelijk flink irriteren. Een stofzuiger met HEPA-filter zorgt ervoor dat pollen, minuscule huidschilfertjes en stof worden opgezogen, maar niet weer worden uitgeblazen. HEPA is de afkorting voor High Efficiency Particulate Air. Heeft een stofzuiger een HEPA 15-, HEPA 14- of HEPA 13-filter, dan is deze geschikt voor mensen met een allergie. Hoe hoger het filter, hoe effectiever deze werkt tegen stofdeeltjes.

Stofzuigen tegen allergie

Als een stofzuiger is voorzien van een HEPA-filter maken allergenen minder kans. De uitgeblazen lucht is namelijk gereinigd. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een stofzuiger met HEPA-filter? Kijk bijvoorbeeld of er ook hulpstukken worden meegeleverd. Jouw strijd tegen allergieën is pas echt effectief als je allergene stofjes ook op moeilijk bereikbare plaatsen kunt verwijderen. Met het juiste model stofzuiger kun je naast moeilijk bereikbare plaatsen bijvoorbeeld ook meubels en gordijnen stofvrij maken. Anders dan bijvoorbeeld een robotstofzuiger die alleen de vloer stofvrij maakt.

Wat doet een HEPA-filter?

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit type filter is ontworpen om minstens 99,97% van de deeltjes met een grootte van 0,3 micrometer uit de lucht te verwijderen. Dat maakt een HEPA-filter ideaal om stofdeeltjes, pollen, schimmels en soms zelfs bacteriën en virussen op te vangen. Een stofzuiger met HEPA-filter zuigt vuile lucht op en blaast schone lucht uit. Dit zorgt er dan ook voor dat de luchtkwaliteit in huis flink kan verbeteren.

Hoe lang gaan HEPA-filters mee?

De levensduur van een stofzuiger met HEPA-filter hangt af van het type filter en gebruik. Meestal gaan HEPA-filters een half jaar tot 3 jaar mee. Waarom het HEPA-filter vervangen? Factoren zoals de luchtkwaliteit in de omgeving, het gebruikspatroon en het onderhoud spelen een grote rol in hoe lang een filter effectief blijft. Een vol filter kan bijvoorbeeld de luchtstroom belemmeren. Hierdoor kan de zuigkracht van jouw stofzuiger afnemen. Bovendien kan zelfs de luchtkwaliteit verslechteren. Om de werking van jouw stofzuiger met HEPA-filter te garanderen, zul je daarom het filter regelmatig moeten onderhouden, schoonmaken en – indien nodig – vervangen.

Onze top 10 van beste stofzuigers tegen allergieën

1.

Dyson V11 Steelstofzuiger
Een stofzuiger in de duurdere prijsklasse, maar wel één die zeer duurzaam is. Dyson staat bekend om haar producten voor een schonere lucht. Deze stofzuiger is dan ook ideaal voor mensen met bijvoorbeeld astma of een pollen- of huisstofmijtallergie. Niet voor niets een topper onder de stofzuigers. Uitgerust met HEPA-schoneluchtfilter.

2.

Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine
De Miele Complete C3 is een stofzuiger met eenvoudige looks. Maar die maken de prestaties er niet minder om. De stofzuiger heeft een meervoudig filtersysteem. Dit zorgt ervoor dat ook mensen met een allergie kunnen genieten van schone lucht die het apparaat uitblaast. Ideaal als je een huisdier hebt, maar ook voor eenieder met een huisstofmijt- of dierenallergie.

3.

AEG VX82-1-5DB
Deze stofzuiger van AEG is uitgerust met een HEPA-filter voor extra schone uitblaaslucht. De stofzuiger is gemaakt van bijna de helft gerecycled plastic. De vele hulpstukken zorgen ervoor dat je nagenoeg alle oppervlakken kunt stofzuigen, van je gordijnen tot en met je vloer en bankstel.

4.

Thomas Cycloon Hybrid Family & Pet
Heeft u huisdieren? Of een stofallergie? Dan is de Thomas Cycloon Hybrid Family & Pet uw redding. Het HEPA 13-filter filter maar liefst 99,95% van de stofdeeltjes. De stofzuiger verwijdert niet alleen stof, dierenharen of ander vuil, ook verfrist deze merkbaar de lucht. En, de stofzuiger ziet er ook nog eens vlot uit.

5.

AEG LX7-2-CR-A – Animal Edition
Stof, haren, huisstofmijt en ander vuil krijgen geen kans met deze krachtige stofzuiger. De anti-allergiestofzuiger is bijzonder krachtig en is geschikt voor zowel tapijt als hardere vloeren. Speciale zuigmonden en turboborstels zorgen ervoor dat je nog beter kunt stofzuigen.

6.

Bosch Relaxx’x Ultimate BGS7PET
De Bosch Relaxx’x is een stille stofzuiger. Ideaal als u huisdieren heeft of zelf niet van herrie houdt. De krachtiger stofzuiger zuigt moeiteloos vuil op. Het apparaat is van een zogenoemd clean stream-filter voorzien. De bijgeleverde hulpstukken zorgen ervoor dat u zelfs in hoeken en kieren stof kunt opzuigen.

7.

Philips PowerPro Active FC9555/09
Deze stofzuiger is uitgerust met een HEPA-filter en ook nog eens bijzonder scherp geprijsd. De zuigkracht van de Philips PowerPro kunt u zelf instellen. Zuig moeiteloos stof, haar, huidschilfers en ander vuil op.

8.

Samsung Jet 85 Multi
Samsung, die maakt toch alleen telefoons en tv’s? Zeker niet! Deze lichtgewicht stofzuiger van Samsung filtert de lucht grondig. Zo houdt hij maar liefst 99,999 procent van alle opgezogen stofdeeltjes tegen. Handig bij een huisstofmijt- of dierenallergie. En opladen doe je met het meegeleverde oplaadstation.

9.

Bosch Serie 8 In’genius ProSilence BGL8SIL5
Deze bijzondere stofzuiger heeft een HEPA13-filter en ook nog eens een stijlvol uiterlijk. Zowel geschikt voor het stofzuigen van tapijten, houten vloeren en meer. Volgens gebruikers is de stofzuiger zeer stil.

10.

Dyson V15s Detect Submarine
Deze stofzuiger staat op nummer 10, want hij hoort eigenlijk niet bij de stofzuigers met HEPA-filter. Wat de steelstofzuiger wel kan: stofzuigen en dweilen ineen. Hiermee worden zelfs de kleinste stofdeeltjes verwijderd.

Lees ook:

GezondheidGezondheid