Huisstofmijt

Naar schatting heeft 25% van de Nederlanders een huisstofmijtallergie. Met klachten als loopneuzen, niezen, hoest en tranende ogen als resultaat. Maar wat is huisstofmijt? En waarom zijn we er massaal zo allergisch voor geworden?

De huisstofmijt of huismijt is een beestje dat leeft in jouw huis. Het zijn minuscule witte beestjes die behoren tot de spinachtigen. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien. De huisstofmijt is slechts 0,6 mm groot.

Hoewel huisstofmijt relatief onschadelijk zijn, kun je er flink last van hebben. Niet zo zeer van het beestje zelf, maar wel van zijn uitwerpselen. De huisstofmijt voelt zich thuis op donkere, warme, vochtige plaatsen. Je bed bijvoorbeeld.

De huisstofmijt heeft huidschilfers op zijn menu. En dat betekent dat je ze kunt vinden op plekken waar ze zich ermee te goed kunnen doen. In je matras, dekbed of kussens bijvoorbeeld. Maar ook in je kleding, tapijt, bankstel of vloerkleed. Ook buitenshuis zijn er genoeg huisstofmijten te vinden. Denk aan de zachte stoelen van de bioscoop. Of in hotels, scholen en het openbaar vervoer.

Klachten bij huisstofmijtallergie
  • Niezen
  • Loopneus
  • Jeuk en irritatie
  • Rode, tranende ogen
  • Kriebelhoest

Middelen tegen huisstofmijt

De huisstofmijt voelt zich dus op zijn gemak in warme, donkere ruimtes. Liefst ruimtes die een beetje vochtig zijn. Gelukkig zijn er tal van middelen waarmee je huisstofmijt kunt elimineren.

Luchtbehandeling

Met speciale luchtreinigers filter je de uitwerpselen van de huisstofmijt uit de lucht. Hierdoor kunnen neus-, huid- en oogklachten worden voorkomen.

Allergene woonaccessoires

Vervang wollen en donzen dekbedden voor synthetische of katoenen exemplaren. Of gebruik allergeendichte hoezen.

Schoonmaak

Reinig oppervlakken regelmatig. Neem ze af met een vochtige doek. Zorg dat de meeste oppervlakken in huis glad zijn.

Medicatie

Met sprays of tabletjes kunnen de symptomen van een allergie worden onderdrukt. Belangrijk wel is dat de oorzaak wordt aangepakt.

Nieuws over huisstofmijt

Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen […]
Met anti-histamine allergieklachten tegengaan Onderzoek van het Imperial […]
Robotstofzuiger voor allergeenvrij huis: tips en merken In […]