Contactallergie

Naar schatting heeft maar liefst 1 op de 5 mensen een contactallergie. In geval van een contactallergie reageert de huid overgevoelig op een bepaalde stof. Nikkel bijvoorbeeld. Maar ook parfum, kobalt en chemische bestanddelen in schoonmaakproducten, zoals methylisothiazolinone. Maar wat is een contactallergie precies? En hoe kun je deze allergie behandelen?

Is contactallergie besmettelijk?

Gelukkig is een contactallergie is niet besmettelijk. Het is een aandoening waarbij een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen plaatsvindt. Sommige mensen kunnen sneller een contactallergie krijgen, bijvoorbeeld als de allergie in hun familie zit. Contactallergieën kunnen namelijk erfelijk zijn.

Hoe herken je contactallergie?

Roodheid, bultjes, jeuk, pijn, blaren, pus, wondjes… Bij een contactallergie kan op de plaats waar de huid direct contact heeft gemaakt met het allergeen vervelende symptomen ontstaan. Soms verspreiden de symptomen zich naar andere delen van het lichaam. Een dermatoloog kan uitsluitsel geven of je een contactallergie hebt.

Kan contactallergie verdwijnen?

In zeldzame gevallen kan een contactallergie spontaan verdwijnen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld over een allergie heen groeien. Of het immuunsysteem ziet het allergeen niet langer als een indringer. Bij volwassenen ligt dit anders. Iemand met een allergie heeft hier waarschijnlijk zijn hele leven last van. Het is daarom noodzakelijk om contact met het allergeen te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een contactallergie?

  • Zwelling
  • Roodheid
  • Huiduitslag
  • Branderigheid
  • Blaarvorming
  • Jeuk

Hoe behandel je contactallergie?

Een contactallergie kan een behoorlijke impact hebben op iemands levenskwaliteit. Het is daarom belangrijk om een contactallergie te behandelen. De belangrijkste eerste stap is het ontwijken van contact met het allergeen. Soms houdt dit in dat je bepaalde make-up, sierraden of schoonmaakproducten moet vermijden. Een huisarts of dermatoloog kan medicatie voorschrijven waardoor pijn, jeuk en andere symptomen worden verlicht. Voorbeelden hiervan zijn corticosteroïden om ontstekingen te verminderen en antihistaminica om jeuk te laten afnemen.

Middelen tegen conactallergie

Vermijd contact
Parfumvrije middelen

Wat smeren op contactallergie?

Sommige crèmes of zalfjes hebben een weldadige werking op een contactallergie. Zo kan honingzalf in bepaalde gevallen jeuk verlichten, zodat de huid kan herstellen. Sommigen smeren sudocrème op eczeem of uitslag. Het werkzame bestanddeel in sudocrème is zinkoxide. Dit ingrediënt kan ontstekingsprocessen remmen. Hydraterende crèmes kunnen de huid kalmeren en voorkomen dat deze uitdroogt. Maar let op: al deze crèmes en zalfjes kunnen ook ingrediënten bevatten waar jouw huid heftig op reageert.

Hoe lang heb je last van een contactallergie?

Sierraden, shampoo, wasverzachter, haarverf, parfum, wasmiddel, dagcrèmes, zeep, kleding. Er zijn uiteenlopende middelen te bedenken waar je huid op reageert. De eerste stap is het vermijden van contact hiermee. Een contactallergie kan dan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook kunnen de symptomen langer aanhouden, van enkele dagen tot meerdere weken. Bij herhaaldelijk of langdurige blootstelling kan een contactallergie chronisch worden en maanden tot zelfs jaren aanhouden. Het is belangrijk om een contact op te nemen met een arts, zodat je de juiste diagnose en een behandelplan krijgt.

Nieuws over dierenallergie

Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen […]
Best beoordeelde luchtreinigers van 2023 Luchtreinigers zijn er […]
Hoe nasaal spoelen met xylitol mijn leven veranderde […]