Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen en tegengaan

Waarom nies ik zoveel in de winter? De koude wintermaanden beïnvloeden de luchtkwaliteit binnenshuis. De verwarming droogt onze slijmvliezen uit. En we zitten ook nog eens veel binnen waar allergenen kunnen voorkomen, zoals huisstofmijt, huisdierschilfers en schimmels. Ontdek wat je kunt doen om symptomen als niezen te verminderen en hoe je van jouw huis een allergeenvrije plek maakt.

Niezen, jeukende ogen of een loopneus. Het zijn zomaar een paar symptomen die wat kunnen zeggen over de luchtkwaliteit in je huis gedurende de winter. Het is allereerst belangrijk dat je erachter komt wat de allergische reactie veroorzaakt. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Neem dan maatregelen. Denk aan anti-allergisch beddengoed tot luchtreiniging met behulp van een goed HEPA-filter. Ook regelmatig stofzuigen met een speciale stofzuiger voor allergieën is een must in de winter. Verder is het belangrijk dat je kijkt naar de luchtvochtigheid in je huis. Want zo’n houtkachel of centrale verwarming aan is natuurlijk warm en comfortabel. Wel kan verwarming in de koude wintermaanden zorgen voor een te droge lucht die de slijmvliezen uitdroogt. Met een simpele hygrometer kun je meten wat de luchtvochtigheid is. Idealiter ligt deze tussen 40 en 60%.

Welke allergieën in de winter?

In de winter komen ook allergieën voor. Dit zijn de 5 meest voorkomende:

 1. Huisstofmijtallergie
  Huisstofmijten zijn kleine beestjes die goed gedijen in warme, vochtige omgevingen. In bed bijvoorbeeld of in jouw bank. De uitwerpselen van dit minuscule beestje zijn een veelvoorkomend allergeen. Ja, je leest het goed: de poep van de huisstofmijt kan zorgen voor ademhalingsproblemen en ander ongemak. Denk aan niezen, verstopte sinussen, een loopneus en slijm dat vanuit de holtes in je keel loopt. Stofzuig daarom om de paar dagen je bank, bed, gordijnen, vloer en kleden. En was je beddengoed wekelijks. Heeft je huis een luchtvochtigheid hoger dan 60%? Verminder luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger. Gebruik ook bij voorkeur anti-allergene kussens, beddengoed en matrashoezen bijvoorbeeld.
 2. Schimmelallergie
  Schimmels groeien in vochtige ruimtes, zoals kelders en badkamers. Ventilatie is de sleutel tot een schimmelvrij huis. Maar veel ramen blijven tijdens de wintermaanden gesloten. Zo krijgt schimmel een kans. Schimmel kan ernstige klachten veroorzaken, waaronder een piepende ademhaling, hoesten, huiduitslag en jeuk, maar ook niezen. Ventileren is dus noodzakelijk om schimmels te voorkomen. Zet daarom regelmatig het raam open, zeker in vochtige ruimtes als je keuken en badkamer. Een speciale luchtreiniger neemt vuile lucht op en blaast schone lucht uit.
 3. Huisdierenschilfersallergie
  Een allergie voor huisdieren kan het hele jaar voorkomen, maar ’s winters pas echt opvallen. Dan zitten we immers veel binnen zitten en komen we in aanraking met allergenen. Vooral in het mandje, de bench of het kooitje van het huisdier kunnen stof, schilfers en andere allergenen zijn achtergelaten. Was daarom minimaal één keer per week de dekens of het bedje van het dier. Klop het mandje goed uit en stofzuig de bench. Gebruik bij het wassen van dekentjes en speeltjes een was- of schoonmaakmiddel dat hypoallergeen is. Dit betekent dat het vrij van parfums en andere toevoegingen is. Stofzuig om de dag je woning, bij voorkeur met een speciale stofzuiger met HEPA-filter.
 4. Rookallergie
  Roken is dodelijk, dat weet inmiddels iedereen. Meeroken kan resulteren in allergieën die de luchtwegen irriteren en andere luchtwegproblemen. Niet alleen tijdens de winter, maar ook gedurende de rest van het jaar. Hoesten, kortademigheid en astma-aanvallen, waterige ogen en continue verkoudheid zijn veelvoorkomende klachten. Zorg voor een rookvrij huis en vermijd meeroken.
 5. Pollenallergie
  Bomen en planten kunnen zorgen voor pollen in de lucht. Veel mensen denken dat dit alleen in het voorjaar gebeurt. Niets is minder waar. Echte winterbloeiers zijn de hazelaar, de els en de berk die voor hooikoorts kunnen zorgen. Zeker als het droog is en niet waait. Hazelaars kunnen al in december en januari bloeien. Gebruik in huis luchtreinigers met HEPA-filter. Kun je allergisch zijn voor buitenlucht? Niet direct, maar de pollen in de lucht kunnen wel voor allergische reacties zorgen. Haal daarom de pollen niet in huis. Was je kleding en jezelf nadat je in de buitenlucht bent geweest. En hang je kussenslopen bijvoorbeeld niet buiten te drogen, zodat pollen zich op je sloop kunnen begeven.

Droge ogen, niezen en een jeukende huid. Zomaar twee klachten die tijdens de winter voorkomen. Kun je allergisch zijn voor verwarming? Dat niet, maar droge, jeukende ogen en een geïrriteerde huid worden wel vaak veroorzaakt door de centrale verwarming, verwarming met de airconditioning of houtkachel. De lucht wordt hierdoor namelijk erg droog. En daar kunnen onze luchtwegen, slijmvliezen en huid niet goed tegen. Luchtgedragen allergenen kunnen zich bovendien in de droge, warme lucht binnenshuis makkelijk verspreiden. Een simpel bakje water op de verwarming of een luchtreiniger met luchtbevochtiger kan baten. Op het apparaat of in een app kun je meestal aflezen hoe het met het binnenklimaat gesteld is.

Symptomen van een slechte luchtkwaliteit in huis

 • Hoofdpijn en vermoeidheid
  Voel je je licht in het hoofd of uitgeput zonder duidelijke reden? Een vuile lucht kan hoofdpijn, duizeligheid en zelfs chronische vermoeidheid veroorzaken.
 • Ademhalingsproblemen
  Veel hoesten, niezen of een drukkend gevoel op jeborst kan worden veroorzaakt door irriterende stoffen, zoals huisstofmijt, schimmel of chemische dampen van bijvoorbeeld “luchtverfrissers”.
 • Droge ogen en huid
  Droge, jeukende ogen en een geïrriteerde huid komen vaak voor bij overmatige droogte of de aanwezigheid van luchtgedragen allergenen.
 • Onaangename geuren
  Een muffe geur, chemische walm of rioollucht duidt op mogelijke verontreinigende stoffen of slechte luchtcirculatie.
 • Zichtbare schimmelgroei
  Zie je schimmels in vochtige ruimtes, zoals badkamers of kelders vereist? Kom dan onmiddellijk in actie om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
 • Overmatige huisstofdeeltjes
  Snel ophopend stof ondanks regelmatig schoonmaken kan wijzen op slechte ventilatie.
 • Condens op binnenkant ramen
  Overmatig vocht dat op de binnenkant van je ramen condenseert, duidt op een hoge luchtvochtigheid die de groei van schimmels en de verspreiding van allergenen bevordert.
 • Gedragsveranderingen bij huisdieren
  Hoesten, niezen of vermoeidheid, ook huisdieren kunnen last hebben van een vervuilde lucht binnenshuis.
 • Statisch
  Krijg je een schok als je de deurkruk of koelkastdeur vastpakt? Dan kan het wel eens zijn dat je luchtvochtigheid in huis uit balans is.
 • Vaak ziek
  Ben je gedurende de winter vatbaar voor verkoudheid, luchtweginfecties of allergische reacties? Dan kan het maar zo zijn dat de lucht in jouw huis verbeterd moet worden.
GezondheidGezondheid