Dierenallergie

Honden, vogels, katten… Dieren zijn overal om ons heen. Maar wat als je een dierenallergie ontwikkelt? Dan kunnen ze veel klachten geven. Zo zijn er mensen met allergieën voor katten, honden, paarden, konijnen, muizen, paarden en vogels.

Wanneer iemand last heeft van een dierenallergie, kan deze persoon niesbuien krijgen, maar ook zwelling, kriebelhoest, rode ogen of een piepende ademhaling. De klachten komen voor wanneer je in het bijzijn bent van het dier.

Een katten- of hondenallergie komt vaak voor. Als je hiervan last hebt, krijg je last van niezen, kriebelhoest of pijnlijke ogen zodra je in een ruimte komt waarin het dier verblijft. Klachten verdwijnen als je bij het dier weggaat.

Sommige mensen met een dierenallergie krijgen astma gerelateerde klachten of eczeem. Veel mensen voelen zich moe of futloos, hebben hoofdpijn of zelfs een koortsachtig gevoel. Bij een dierenallergie reageert het immuunsysteem hevig op de huidschilfers van de dieren. Een misverstand is dat mensen denken allergisch te zijn voor dierenharen. Hiervan is geen sprake. Wel kunnen huidschilfers aan de haren blijven kleven. Ook urine en speeksel kunnen overigens allergenen bevatten.

Klachten dierenallergie

Een dierenallergie kan lastig zijn. Zeker als u zelf eigenaar bent van het dier en liever niet afscheid wilt nemen. Met de juiste middelen en leefwijzen kunnen de volgende klachten verminderen:

  • Rode of jeukende ogen
  • Niezen
  • Moe of futloos
  • Benauwd of piepende ademhaling
  • Kriebelhoest of droge keel

Met een allergietest krijg je een idee of je wellicht een dierenallergie hebt. Let op: je kunt ook te maken hebben met hooikoorts of een huisstofmijtallergie. Met een zelftest krijg je een goede indicatie.

Middelen tegen dierenallergie

Stofzuigers

Stofzuigers met een HEPA-filter verwijderen schadelijke deeltjes, zoals huidschilfers van oppervlakken.

Luchtreinigers

Met een luchtreiniger wordt de lucht en ronddwarrelende deeltjes die de dierenallergie veroorzaken, uit de lucht verwijderd.

Rhinohoorn

Voeg het spoelen van neusholtes met een zoutoplossing aan jouw dagelijkse ochtendritueel.

Medicatie

Door het gebruik van anti-histamine of andere allergiereducerende medicatie kun je de reactie op allergenen de kop in drukken.

Nieuws over dierenallergie

Allergieën in de winter: tips voor het voorkomen […]
Best beoordeelde luchtreinigers van 2023 Luchtreinigers zijn er […]
Hoe nasaal spoelen met xylitol mijn leven veranderde […]