Meer mensen met allergie methylisothiazolinone

Uit Noors onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met een make-upallergie is toegenomen. Om precies te zijn gaat het om het allergeen methylisothiazolinone. Het aantal mensen dat niet tegen deze stof kan, steeg sinds 2008 significant.

Wat doet methylisothiazolinone?

Methylisothiazolinon (MI) is middel dat producten conserveert. Het kleurloze conserveermiddel remt en voorkomt bacteriegroei, schimmels en gisten. Zonder methylisothiazolinone kunnen producten na verloop van tijd vies gaan ruiken. Als de stof met een micro-organisme in contact komt, dringt de stof het celmembraan binnen. Hierdoor verstoort de celfunctie en zal het micro-organisme verzwakken. Dit alles remt de groei en zorgt ervoor dat bacteriën en andere micro-organismen niet overleven.

Waar zit methylisothiazolinone in?

Methylisothiazolinone (MI) wordt veelvuldig gebruikt in de persoonlijke verzorgingsindustrie. Zo wordt het toegevoegd aan cosmetische producten, waaronder make-up. Maar ook aan verf, lijm en schoonmaakmiddelen. In Nederland is methylisothiazolinone in huidverzorgingsproducten verboden. Ook mag het niet meer zitten in vochtige doekjes en zonnebrandcrèmes. Toch mag methylisothiazolinone wel in bepaalde producten worden toegepast. De stof wordt soms ook toegevoegd in combinatie met de gerelateerde substantie methylchloroisothiazolinone.

Methylisothiazolinone en allergie

Methylisothiazolinone werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’70. Het was al bekend dat de toepassing van methylisothiazolinone niet zonder gevaar is. Het middel kan bijvoorbeeld leiden tot huidirritatie en luchtwegproblemen. In 2016 heeft de Europese Unie besloten dat methylisothiazolinone alleen nog in afwasbare producten mag zitten, zoals haarverf, zeep en shampoo. Ook wordt het gebruikt in huishoudelijke middelen, luchtverfrissers en verstuivers.

Shampoos vrij van methylisothiazolinone

Symptomen methylisothiazolinone-allergie

Methylisothiazolinone kan zorgen voor typische eczeem-reacties. Denk aan roodheid, jeuk en een brandend gevoel. Maar ook zwellingen, blaren, korsten en een kapotte huid. Daarnaast kunnen mensen met een methylisothiazolinone-allergie uitslag krijgen over het gehele lichaam. En heeft het een negatief effect op de luchtwegen. Dit laatste is bijzonder want het mag dus nog wel in “luchtverfrissers” worden gebruikt.

Stijging MI/MCI-allergie

De Noren hebben geconstateerd dat het aantal mensen met een allergie voor methylisothiazolinone toeneemt. Van de 773 geteste personen blijkt 7,1 procent een allergie voor methylisothiazolinone (MI) en methylchloroisothiazolinone (MCI). Dit is 3,5 keer zo veel als 13 jaar geleden, concluderen de onderzoekers. Ruim 82% van de positief geteste personen was vrouw. De helft hiervan heeft wel eens eczeem gehad. Mensen die een groter risico lopen om de allergie te ontwikkelen zijn schilders, kappers, schoonmakers en zorgpersoneel.

GezondheidGezondheid