Kan je allergisch zijn voor wol?

Een allergische reactie op een natuurlijke materiaal als wol komt weinig voor. Hoe komt het dan toch dat het dragen van wol zorgt voor jeuk, irritatie en uitslag? Sommige mensen krijgen zelfs een loopneus en geïrriteerde ogen door wol.

Waarom prikt wol?

Wol kan prikken. Dit wordt veroorzaakt door de schubachtige buitenlaag van de wolvezel. Deze bestaat uit kleine weerhaakjes. Een geweldige eigenschap voor het vilten van wol. Maar niet zo fijn als je het op je huid voelt. Stugge, dikke wol heeft dikkere weerhaakjes. En deze kunnen leiden tot jeuk. Wat je kunt doen tegen een prikkende wollen trui? Was je wollen trui met speciale wasstrips. En keer je wollen trui binnenstebuiten voordat je deze gaat wast. Zo blijven de wolvezels mooi. Het prikken wordt minder of verdwijnt zelfs helemaal. En zo zijn er meer tips tegen een kriebeltrui.

Wat is wol?

Wol is een natuurlijk materiaal dat uit haren van schapen bestaat. Het materiaal is duurzaam en ademend. Bovendien is het een biologisch afbreekbaar materiaal. Wol staat bekend om isoleert. Dit zorgt ervoor dat het gebruikt wordt in kleding en dekens bijvoorbeeld. Wol heeft thermische eigenschappen. Daardoor blijf je lekker warm als je het draagt. Toch is er ook een keerzijde: wol kan behoorlijk prikken en kriebelen. Maar is dit ook het teken van een allergie voor wol?

Is wol hypoallergeen?

Het mooie aan wol is, is dat het allerlei hypoallergene eigenschappen heeft. Zo produceert wol nauwelijks stofdeeltjes, neemt het vocht op waardoor huisstofmijt weinig kans krijgt en absorbeert het vluchtige gassen. Wél wordt wol vaak bewerkt met chemicaliën voordat het gebruikt wordt voor het maken van bijvoorbeeld sjaals, truien, dekens en meer. Ook verven textielproducenten wol vaak. Kan je allergisch zijn voor schapenwol? Onderzoek heeft uitgewezen dat wol zelden tot nooit tot een wolallergie leidt. Maar chemische middelen zoals verf kunnen een allergische reactie teweegbrengen.

Kun je allergisch zijn voor merinowol?

De wolvezels van merinowol zijn superzacht. Net als bijvoorbeeld alpacawol. Daardoor is de kans heel klein dat deze soorten wol irritatie of jeuk veroorzaken. Merinowol en alpacawol hebben een dunnere wolvezel. Bij mensen met een heel droge huid kan merinowol zelfs als een 2e huid fungeren. Er is wel een ‘maar’. Bewerkte merinwol of alpacawol, met verf of chemicaliën, kan een allergische reactie veroorzaken.

Wat te doen tegen allergie wol?

Een wolallergie is zeer zeldzaam. Wel zijn er manieren waarmee je je wollen trui, sjaal en andere kleding of dekens minder te laten kriebelen.

  1. Gebruik speciaal wolwasmiddel voor je wollen wasgoed. Hoe kun je een wollen trui het beste wassen? Zelf gebruik ik plasticvrije, ecologisch afbreekbare wasstrips, speciaal voor wol en zijde. Was de wol zo koud mogelijk. En centrifugeer niet of zachtjes. Kies bij voorkeur voor het handwasprogramma. Ik was mijn wollen wasgoed overigens altijd binnenstebuiten.
  2. Na het wassen wrijf ik het wollen wasgoed in met de conditioner van Happy Soaps. Niet alleen ruikt dit heerlijk, ook word mijn wollen was er lekker zacht van. Na het wassen haal ik de natte wollen trui uit de wasmachine, vervoer het in een emmer naar mijn bad en wrijf het daar helemaal in met de conditioner. Vervolgens laat ik het een minuutje zitten en spoel het af met koud water.
  3. Laat de trui of ander wasgoed na het wassen liggend uitlekken. Persoonlijk zet ik een wasrek in bad waar ik mijn wollen trui op leg. Wring niet, want daardoor raakt de wol beschadigd of raakt je wollen wasgoed uitgerekt.
  4. Stop je natte trui of sjaal in de vriezer, want door de vrieskou zal de wol minder prikken. Zelf was ik mijn truien bij voorkeur als het vriest. Nadat de trui een nachtje in bad heeft uitgelekt, zet ik het wasrek inclusief trui in de vrieskou. Een halve dag wachten en je trui prikt niet meer. Vervolgens laat ik de trui 1 of enkele dagen langzaam drogen aan de lucht in huis.
  5. Draag een katoenen onderlaag om direct huidcontact met de wol te vermijden. Zelf draag ik het liefst een katoenen ondershirt met lange mouwen onder mijn wollen trui.
GezondheidGezondheid