Circa 1% van bevolking overgevoelig voor lupine

Steeds vaker worden mensen getroffen door een lupine-allergie. En dat is niet zonder reden. Lupine is een bloemsoort dat tegenwoordig veel wordt toegevoegd aan voedsel. Zo wordt het aan koekjes toegevoegd. Maar ook aan vleesvervangers, snacks, sauzen, brood en gepaneerde producten. Lupine wordt vervaardigd uit zaden van de blauwe bloem. En wordt ook wel ‘bonenmeel’ genoemd.

Kruisallergie pinda

Kan je allergisch zijn voor lupine? Naar schatting heeft 1% van de Nederlanders een lupine-allergie. Een lupine-allergie komt steeds vaker voor. Dit komt omdat het vaak wordt gebruikt als een goedkoop alternatief voor sojameel. Mensen met een allergie voor lupine hebben veelal ook een andere peulvruchtenallergie. Denk aan een pinda-allergie. Uit een Frans onderzoek onder 5.366 patiënten met een pinda-allergie blijkt dat 14,5% van de volwassenen en 17% van de kinderen met een pinda-allergie ook allergisch is voor lupine.

Lupine verplicht op verpakking

Ben je allergisch voor lupine, dan reageert je lichaam op de stof door het aanmaken van histamine. Andere benamingen voor lupine zijn: eiwitconcentraat, lopino, loyu, lupini/tremocos, okara en voedingsvezel. Omdat lupine een hoofdallergeen is en moet het altijd zichtbaar vermeld worden op de verpakking van voedsel. Welke producten bevatten lupine? Lupine vind je in vleesvervangers en als verbeteraar in brood, banket en bakproducten. Ook in sausjes, snacks, snoep en gepaneerde producten komt lupine steeds vaker voor. Lupine zit boordevol eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat lupine B-vitamines en mineralen. Denk aan calcium, ijzer en zink.

Bekijk ook:
Boeken over allergeenvrije voeding

Lees ook:

GezondheidGezondheid