Robotstofzuiger voor allergeenvrij huis: tips en merken

In 2018 waren er al meer dan 10 miljoen robotstofzuigers over de hele wereld in omloop. En dat is niet voor niets. Door regelmatig te stofzuigen verminder je blootstelling aan allergenen. Een robotstofzuiger kan pollen, huisstofmijt, dierenharen en ander vuil van de vloer verwijderen, zonder dat je je handen uit de mouwen hoeft te steken. Met behulp van een robotstofzuiger verminder je daardoor moeiteloos de kans op allergische reacties, zoals jeuk, huiduitslag, een loopneus en andere luchtwegklachten.

Wat is een goed betaalbare robotstofzuiger?

Thuiskomen in een fris en stofvrij huis, dat is toch wat iedereen wil? Dagelijks stofzuigen kan helpen bij het voorkomen van allergische reacties. Zeker als de stofzuiger een HEPA-filter bevat. Bij allergieën biedt een robotstofzuiger daarom uitkomst. Huishoudelijke apparaten worden steeds geavanceerder. Zo ook robotstofzuigers. Waar een robotstofzuiger jaren geleden nog onbetaalbaar leek, zijn er nu betaalbare alternatieven te koop. Populaire keuzes zijn Rowenta, Roborock, en Xiaomi. Deze 3 merken bieden betaalbare robotstofzuigers met flinke zuigkracht en tal van slimme functies. Een schone vloer is toegankelijk gemaakt voor ieder budget.

Hoe lang gaat een robotstofzuiger mee?

Een robotstofzuiger werkt met behulp van een accu. De oplaadtijd varieert van 60 minuten tot meerdere uren. De levensduur van een robotstofzuiger hangt af van het merk en het model, maar ook van de accu. Over het algemeen hebben de stofzuigers een levensduur van 3 tot 7 jaar. Door regelmatig onderhoud, zoals het legen van de stofbak en het reinigen van borstels, gaat de robotstofzuiger langer mee.

Hoe duur is een robotstofzuiger?

De prijzen van robotstofzuigers lopen sterk uiteen. Robotstofzuiger met basisopties koop je al voor minder dan €200. Geavanceerdere modellen met slimme navigatie en app-bediening zijn soms duurder dan €1.000. Bepaal zelf welke functies passen bij jouw behoeften en budget bij het uitkiezen van een robotstofzuiger. Een van de duurste robotstofzuigers is overigens de robuuste robot van Makita. Deze robotstofzuiger is uitgerust met HEPA-filter waardoor deze zeer geschikt is voor mensen met een allergie. Ook heeft de stofzuiger niet 1, maar 2 accu’s. Dit zorgt ervoor dat de stofzuigers heel grote ruimtes aankan.

Voor- en nadelen van een robotstofzuiger

Robotstofzuigers nemen je huishoudelijk werk uit handen. Letterlijk! Dit scheelt niet alleen tijd, ook bieden ze veel gemak. Niet voor niets zetten zelfs thuiszorgorganisaties robotstofzuigers met succes in in wanneer ze handjes te kort komen. Veel robotstofzuigers hebben zelf opladende functies, waardoor ze automatisch naar het oplaadpunt gaan wanneer de batterij leegraakt. Ook zijn de huishoudelijke apparaten programmeerbaar, zodat jij zelf bepaalt wanneer de stofzuiger z’n werk doet. Nadelen zijn dat ze soms moeite hebben met het stofzuigen van hoekjes en niet voor alle vloertypes geschikt zijn. Ook is regelmatig onderhoud nodig als het legen van de stofzuiger.

Top 5 beste robotstofzuigers

1.

Rowenta X-plorer Serie 95 RR7987 Verkozen als beste robotstofzuiger door de Consumentenbond. Niet voorzien van een HEPA-filter, maar wel van een dweilfunctie.

2.

Roborock S8 Pro Ultra Zwart Stijlvolle krachtpatser die standaard uitgerust is met een hoogwaardig HEPA-filter die zelfs de kleinste allergenen opvangt. Makkelijk te bedienen met een app op je telefoon.

3.

Dyson 360 Vis Nav – Robotstofzuiger Paradepaardje onder de robotstofzuigers dankzij intelligente functionaliteiten én HEPA-filter. Makkelijk te koppelen aan de MyDyson-app.

4.

Roborock Q7 Max+ – Robotstofzuiger – Met dweilfunctie Zuigen, dweilen, legen… Is er iets dat deze intelligente stofzuiger niet kan? Dankzij het fraaie uiterlijk past de stofzuiger ook nog eens in elk interieur.

5.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro Betaalbaar én voorzien van een HEPA-filter. Ideaal wanneer je te maken hebt met een allergie. Opladen duurt 4 uur.

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Naast stofzuigen doe je er ook verstandig aan om andere dingen te doen die bijdragen aan het verwijderen van allergenen. Denk aan het wassen van beddengoed op een hoge temperatuur, ventileren, het reinigen van stoffering en dweilen. Voor dat laatste zijn robotstofzuigers met dweilfuncties geschikt. Deze zorgen voor een grondige reiniging van harde vloeren. Merken als Roborock en Ecovacs hebben stofzuigermodellen die naast zuigen ook kunnen dweilen.

Welk schoonmaakmiddel in de robot?

Voor robotstofzuigers met dweilfunctie is het belangrijk om het juiste schoonmaakmiddel te gebruiken. De meeste robotstofzuigerproducenten raden alleen water aan. Soms bevelen de fabrikanten speciale vloerreinigers voor de robotstofzuiger aan. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kan levensduur van de stofzuiger verkorten of de robot zelfs stuk maken.

Merken robotstofzuigers

De markt voor robotstofzuigers wordt gedomineerd door bekende merken als Dyson, iRobot, Roborock, Makita en Samsung. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken en specialiteiten. iRobot staat bekend om de uitgebreide navigatiesystemen. Roborock blinkt uit in gecombineerde stofzuig- en dweilfuncties. Samsung integreert daarentegen innovatieve technologieën in zijn robotstofzuigers.

In de wereld van robotstofzuigers is de keuze reuze. Het vinden van de juiste robotstofzuiger hangt af van jouw behoeften, budget en de opties die jij wenst voor een moeiteloos schone leefruimte.

GezondheidGezondheid