Stomen bij allergie: nut of nonsens

Een verstopte neus en een loopneus. Het zijn zomaar 2 symptomen van allergische rhinitis, veroorzaakt door bijvoorbeeld huisstofmijt, hooikoorts, schimmels of een dierenallergie. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat stomen klachten bij een verstopte neus door een allergie kunnen verlichten.

Wat is allergische rhinitis?

Allergische rhinitis is een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus. De ontsteking irriteert het slijmvlies. Doordat het neusslijmvlies chronisch ontstoken is, zwelt het op en maakt het meer slijm en snot aan. Heeft rhinitis een virale oorzaak? Dan verdwijnen de klachten vaak spontaan. Bij allergische rhinitis blijven klachten vaak bestaan. Zeker als er contact is met allergenen. Huisstofmijt, pollen of dierenharen bijvoorbeeld. Maar wat kan je doen tegen rhinitis? Bij rhinitis kan spoelen met een zoutoplossing of het gebruik van een tijdelijke neusspray met xylometazoline verlichting bieden. Ook zweren sommigen bij het inhaleren van stoom.

Werking van stoom bij een allergie

Bij opwarming van water komen minuscule waterdruppeltjes vrij: waterdamp. Door het inademen van stoom via je neus kan slijm loskomen. Ook kan het de zwelling van het neusslijmvlies tegengaan. Overigens is het belangrijk om bij het inhaleren van stoom veiligheidsmaatregelen te nemen. Volgens Brits onderzoek verminderen speciale stoomapparaten met een elektrisch verhittingselement de kans op brandwonden. Anders dan stomen boven een pan met heet water. Zorg altijd dat je het stoomapparaat of pan op een solide ondergrond plaatst.

Is stomen goed voor je luchtwegen?

Is stomen goed voor verstopte neus? En kan stomen helpen bij hooikoorts? Zomaar 2 vragen die volmondig met ‘ja’ beantwoord kunnen worden. Stomen kan de luchtwegen vrijmaken en is effectief bij de verlichting van symptomen van hooikoorts of acute bronchitis, veroorzaakt door virussen of bacteriën, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Stomen heeft ook zin bij een verstopte neus en bijholtes. Het helpt het slijm in de neus en bijholtes los te maken, waardoor ademhalen vereenvoudigt.

Wat is beter: stomen of neusspray?

Neussprays bieden vaak tijdelijke verlichting, maar hebben nadelen. Zo kun je er verslaafd aanraken. Soms verergert de verstopte neus zelfs. Stomen is een natuurlijke methode die de bijholtes opent en slijm losmaakt. Maar stomen biedt slechts tijdelijke verlichting. Het spoelen van de neus met een zoutwateroplossing wordt ook vaak toegepast bij allergieën. Het grote voordeel hiervan is dat mogelijk irriterende deeltjes direct wegspoelen.

Waarmee stomen bij bijholteontsteking?

Stomen kan de symptomen van een bijholteontsteking helpen verminderen. Dit kan door te ademen boven een pan of kom met heet water. Ook kun je tijdens een warme douche waterdamp inademen. Het toevoegen van menthol aan het water heeft geen extra effect. Sterker nog, bepaalde soorten oliën kunnen de luchtwegen zelfs irriteren.

Hoe sinussen ontzwellen?

Een infectie of ontsteking kan zorgen dat het slijmvlies in de sinussen opzwelt. Dit gebeurt zodat stof, vuil en andere indringers worden afgevoerd. Canadese wetenschappers deden al eerder onderzoek naar het effect van het spoelen van de neus en stomen bij een chronische sinusinfectie. Zij concludeerden dat spoelen met zout water een groot effect heeft, maar stomen niet. Stomen zorgde er alleen voor dat hoofdpijn afnam bij de door hun onderzochte deelnemers. Neussprays kunnen de sinussen ook ontzwellen en snot verminderen.

5 beste stoominhallators

1.

Luxe Gezichtssauna en -stomer met neusinhalator die een ultrasonische verdamper heeft waarmee nanostoom geproduceerd wordt. De druppeltjes kunnen hierdoor beter sinussen binnendringen. Slijm en snot komen beter los.

2.

Vulpes Goods® HealthCare is een compact vernevelapparaat dat zelfs voor de allerkleinsten onder ons geschikt is. Is makkelijk op te laden met een USB-kabel en overal mee naar toe te nemen.

3.

De Carmen FS2800 maakt slijm los waardoor je makkelijker kunt ademen. Niet alleen geschikt voor luchtwegproblemen, maar ook voor gezichtsreiniging.

4.

KONKA® Gezichtsstomer is een fraai uitziende stomer die je kunt gebruiken voor het inhaleren van stoom. Door de ingebouwde timer kun je exact instellen hoe lang je ervan gebruik wilt maken.

5.

Measteam is een simpel maar doeltreffend stoomapparaat dat doet wat-ie moet doen. Gebruik het speciale neusstuk om stoom via je neus te inhaleren.

GezondheidGezondheid