Met anti-histamine allergieklachten tegengaan

Onderzoek van het Imperial College London en de University of South Carolina laat zien dat ontstekingen in het lichaam invloed hebben op serotonine, een stofje dat zorgt voor een opgewekt humeur. Hoewel het onderzoek is uitgevoerd op muizen, gaan de onderzoekers ervan uit dat mensen met ontstekingen en depressie misschien minder goed reageren op antidepressiva. Het onderzoek wijst uit dat zowel ontstekingen als histamine effect hebben op hoe je je voelt. Dit kan betekenen dat histamine een belangrijk component is bij depressies. Het goede nieuws is dat behandelingen hierop kunnen worden afgestemd.

Wat doet histamine in je lichaam?

Histamine is een stofje dat van nature in je lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij diverse fysiologische processen. Met name mestcellen en basofiele granulocyten – beide bloedcellen – produceren histamine en slaan het stofje op. Deze cellen bevinden zich met name in de huid, de longen en het spijsverteringskanaal. Allergenen of andere prikkels zorgen ervoor dat histamine vrijkomt. Dit kan leiden tot verschillende reacties, waaronder ontstekingen, een verhoogde doorlaatbaarheid van bloedvaten en samentrekking van gladde spieren.

Wat zijn histamineklachten?

Hoewel histamine nodig is voor lichaamsfuncties, kleeft er ook een nadeel aan het stofje. Sommige mensen zijn er namelijk overgevoelig voor. Dit kan leiden tot allerlei klachten. Denk aan huiduitslag, jeuk, roodheid, hoofdpijn, loopneus, niezen en buikkrampen. Deze symptomen zijn kenmerkend voor allergische reacties en kunnen variëren van mild tot ernstig. Hoe gevoeliger je ergens voor bent, hoe meer histamine er vrij kan komen. Als allergieën jouw in je dagelijks leven beperken is het raadzaam om je huisarts of medisch specialist te raadplegen.

Wat triggert histamine?

Histamine kan worden getriggerd door allerlei factoren, waaronder allergenen. Pollen, huisstofmijt, insectenbeten en bepaalde voedingsmiddelen bijvoorbeeld. Het immuunsysteem reageert op deze prikkels door histamine vrij te geven. Dit leidt tot de eerder genoemde symptomen van allergische reacties. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft te maken met een allergie waarbij histamine dus een grote rol speelt. Hebben jouw klachten te maken met een bepaald allergeen? Dan is het belangrijk dat je eerst probeert contact met de stof te vermijden. Zo kun je histamine-aanmaak proberen te beperken.

Wat doen histamine tabletten?

Huisartsen en specialisten schrijven soms histaminetabletten voor. Deze medicijnen noemen we ook wel antihistaminica. De symptomen van histamine-gerelateerde reacties kunnen we hiermee verminderen. Anti-histaminica blokkeren de respons van histamine door zich te binden aan de histaminereceptoren. Hierdoor verminderen symptomen als jeuk, niezen en huiduitslag. Het gebruik van histaminetabletten kan effectief zijn bij de behandeling van allergieën en histamine-intolerantie. Bij histamine-intolerantie heeft het lichaam moeite om de histamine af te breken. Maar sommige anti-histamine is ook vrij verkrijgbaar.

Wat is de beste antihistamine?

Wat werkt voor jou hangt helemaal af van hoe jouw lichaam reageert. Er zijn verschillende soorten antihistaminica beschikbaar, zowel op recept als zonder recept. De keuze voor de beste antihistamine hangt af van jouw specifieke klachten en lichamelijke reacties. Sommige mensen reageren beter op bepaalde antihistaminica dan anderen. Het is belangrijk om met je arts te overleggen wat het meest geschikte type antihistaminicum is dat past bij jou en jouw situatie.

Kan je antihistamine kopen zonder recept?

Waar koop ik histamine, vragen veel mensen zich af. Veel antihistaminica kun je gewoon kopen zonder recept. De middelen zijn vrij verkrijgbaar bij bij apotheken en drogisterijen. Deze medicijnen zijn vaak effectief bij milde allergische reacties en histamine-intolerantie. Volg de aanbevolen doseringen op. Neem contact op met je huisarts of behandelaar bij aanhoudende klachten of ernstige symptomen.

Wat doet cetirizine met je lichaam?

Cetirizine is een middel dat de werking van histamine kan blokkeren. Dit betekent dat het de symptomen van allergieën tegen kan gaan. Daarom gebruiken veel mensen het bij hooikoorts, eczeem, insectenbeten en rode, jeukende ogen. Het middel is vrij verkrijgbaar bij apotheken, drogisterij en online. Klachten kunnen al na enkele uren verminderen. De werking van cetirizine houdt soms wel een dag aan.

Is loratadine een histamine?

Loratadine is een middel tegen hooikoorts en andere allergieën. Histamine is de voornaamste veroorzaker van klachten bij allergieën. Loratadine blokkeert de werking van histamine. Hierdoor kunnen klachten afnemen. Wat werkt sneller: loratadine of cetirizine? De werking van cetirizine treedt iets eerder in dan loratadine. De werking van loratadine start 3 uur na inname. Net als cetirizine is loratadine vrij verkrijgbaar.

5 anti-histamine middelen:

1.

2.

3.

4.

5.

Waar zit veel histamine in?

Is histamine slecht voor je? Niet per se. Histamine komt van nature voor in ons lichaam. Het kan ons libido en bloeddruk beïnvloeden. Daarnaast geeft het bescherming bij aanvallen van buitenaf. Ook kan het stofje via voeding in ons lichaam terecht komen. Voedingsmiddelen veel histamine bevatten zijn onder andere gefermenteerde producten als kaas, kimchi, zuurkool en alcoholische dranken. Maar ook tomaten, vis, varkensvlees, grapefruit en producten die gist bevatten. Mensen die gevoelig zijn voor histamine – of lijden aan histamine-intolerantie, kunnen klachten krijgen na het nuttigen van deze producten.

GezondheidGezondheid