Voedselallergie baby in vroeg stadium tegengaan
Veel kinderen hebben tegenwoordig een voedselallergie. Zo is naar schatting 10% van de Australische kinderen allergisch voor bepaald voedsel. Ook in Nederland neemt het aantal kinderen met een voedselallergie toe. Onderzoekers weten nog altijd niet waarom steeds meer mensen te maken hebben met een voedselallergie. Eén ding lijkt echter duidelijk: door je baby voeding te geven die kan leiden tot een allergie, kan een voedselallergie mogelijk worden voorkomen. Hoe zit dit?
Baby kennis laten maken met mogelijke allergenen
Er zijn aanwijzingen dat wanneer je een kind voor de leeftijd van twaalf maanden pinda’s leert eten, een pinda-allergie kan worden voorkomen. Ook wanneer je een gekookt ei voor twaalf maanden introduceert, wordt de kans op een ei-allergie verkleind. Daarom adviseren Australische immunologen ouders om hun kinderen vanaf ongeveer zes maanden oud kennis te laten maken met voedingsmiddelen die veelvoorkomende allergieën veroorzaken. Denk aan pinda, lupine, sesam, vis, schaaldieren, tarwe, soja en kippenei, et cetera.

Eén product per keer introduceren
De Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA) raadt ouders aan om slechts één mogelijk allergie-opwekkend voedingsproduct per keer te introduceren. Mocht het kind mogelijk toch een allergie ervoor hebben, dan is het makkelijker te achterhalen voor welk product het allergisch is. Ook geeft het instituut aan dat het belangrijk is om de baby niet te voeden voordat deze gaat slapen. Anders kun je het kind niet in de gaten houden of het een allergische reactie krijgt. Allergische reactie kunnen onder andere bestaan uit: een gezwollen tong, heesheid, huiduitslag, roodheid (rondom de mond), braken, zwaar ademen, gehuil, galbulten en heesheid. De ASCIA adviseert bij symptomen direct medische hulp te zoeken.
Veelvoorkomende allergieveroorzakende voedingsmiddelen introduceren
Introduceer alle veelvoorkomende allergieveroorzakende voedingsmiddelen die je gezin normaal gesproken eet, aldus het instituut. Het is belangrijk dat het kind het product na de introductie tenminste twee keer per week eet. Ouders die zich zorgen maken of hun kind een pinda-allergie heeft, wordt de tip meegegeven een kleine hoeveelheid pindakaas aan de binnenkant van de lip te smeren. Daarna moet het kind gecontroleerd worden op zwelling of andere tekenen van een allergische reactie. Dit treed normaliter binnen twee uur op. Wanneer het pas vele uren later of de volgende dag optreedt, dan is het meestal geen allergische reactie. Volgens ASCIA hebben baby’s van familieleden met een allergie meer baat bij het opvolgen van bovenstaande adviezen.
StopAllergie.nl raadt je aan bovenstaande adviezen eerst aan het consultatiebureau of huisarts voor te leggen alvorens te gaan experimenteren.
